Video: Sikret verdensarv på Vemork

Skrevet: 14. juni 2023
|

Tungtvannskjelleren på Vemork står på Unescos verdensarvliste. Den er sikret med et vernebygg. Det er designet med arkitektur signert Point, som ble engasjert i 2016. Vernebygget er også museum. Det sikrer at alle kan komme tett på Norges mest kjente   sabotasjeaksjon fra andre verdenskrig. Her kan du «ta din reise» i det historiske bygget som 11 sabotører slo til mot i februar 1943 for å endre krigens gang. Det sto om hydrogeneksport til Nazi-Tyskland.

– Et spennende oppdrag. Verdensarvstedet skulle vernes. Samtidig skulle bygget bli levende, styrke formidlingen av historien, være funksjonelt og stå fram med egen identitet, sier Bart Burgerhoudt i forbindelse med åpningen av bygget i juni 2022.

Tungtvannskjelleren er en del av fabrikken som tidligere var plassert foran dagens museumsbygg. I 2017 ble kjelleren gravd ut.  I dag er den sikret med vernebygg og dermed sikret også for offentligheten som museum.

Point har designet prosjektet som består av et bygg med form- og materialvalg som nikker til den opprinnelige industriarkitekturen. Samtidig er det gitt en egen identitet. Både landskapet og eksisterende bygninger er fredet. Det gjorde oppgaven Point løste både mer utfordrende og inspirerende. Her er det jobbet nært sammen med vernemyndighetene i Telemark fylkeskommune.