Sikrings- og museumsbygget for Tungtvannskjelleren på Vemork i Rjukan er nominert til Årets Bygg.
Tungtvannskjelleren på Vemork i Tinn kommune står på Unescos verdensarvliste. Den er sikret med et vernebygg. Det er designet med arkitektur signert Point.
På dagen 80 år etter tungtvannsaksjonen ble vernebygget åpnet for publikum 28. februar 2023. Nå kan nybygget som vokste fram på tegnebrettet hos Point kåres til Årets Bygg. Juryen bak kåringen ledes av Per-Arne Horne, daglig leder i Direktoratet for byggkvalitet. Til Byggeindustrien sier han nåløyet bak nominasjonen har vært svært trangt.
– Vi har vurdert flere hundre prosjekter. Det blir stadig tøffere å komme gjennom nåløyet, sier Horne om kåringen av Årets Bygg under Byggdagene på The HUB i Oslo 13. mars 2024.
I denne videoen du «ta din reise» i det historiske bygget som 11 sabotører slo til mot i februar 1943 for å endre krigens gang. Det sto om hydrogeneksport til Nazi-Tyskland.
Byggingen av sikrings- og museumsbygget tok to år. Prislappen ble tett opp under 100 millioner netto kroner.
Point startet jobben flere år tidligere. Allerede året etter utgravingen i 2018 jobbet Point med Norsk Industriarbeidermuseum som er byggherre og som her har sikret og åpnet den fredede Tungtvannskjelleren som eget museum.
Publikum strømmet til bygget allerede i fjor, før hele utstillingen var ferdigstilt. Museumsdirektør Anna Hereid er godt fornøyd.
– Vi har fått et moderne museumsbygg som viser fram historien bak Tungtvannskjelleren og aksjonen, sier hun til bygg.no.
Point har på flere vis bygget inn historien i sikrings- og museumsbygget. Sabotørene er hedret også i designen. Nybygget hviler blant annet på elleve stolper til ære for tungtvannsaksjonen leder Joachim Rønneberg og de ti andre sabotørene.